Tagi

, , , , , ,

Moja kolejna propozycja skromnego tortu komunijnego z czekoladowo- śmietanowym wnętrzem.

SAM_0965.JPG

Składniki

Biszkopt jasny 2 szt ( tortownica 24 cm)
2x 3 jajka
2x 3/4 szkl mąki
2x 1/2 szkl cukru
2x. 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny ( tortownica 24 cm)
3 jajka
3/4 szkl mąki
1/2 szkl cukru
2 łyżeczki kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Nasączenie
2 cytryny
2,5 szkl wody
3 łyżki cukru

Krem
2 x 330 ml śmietanki 30 %
150 g czekolady gorzkiej
250 g czekolady białej

Krem maślany
250 g miękkiej margaryny lub masła
4-5 łyżek cukru pudu
1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo
ok. 1 kg masy cukrowej
barwniki spożywcze
dżem z czarnej porzeczki
dżem wiśniowy

SAM_0975.JPG

1. Biszkopt jasny: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier z oraz żółtka. Pod koniec dosypujemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy około 20 minut w 170 stopniach.

2. Biszkopt ciemny: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier z cukrem waniliowym oraz żółtka. Pod koniec dosypujemy kakao, stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy około 20 minut w 170 stopniach.

3. Obie śmietany gotujemy osobno na małym ogniu uważając, aby nie wykipiały. Zdejmujemy garnki z gazu i dodajemy połamane czekolady: do jednej części gorzką a do drugiej białą. Mieszamy, aż całkiem się rozpuszczą. Kiedy wystarczająco ostygną wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin, najlepiej na noc. Ubijamy mikserem tuż przed przekładaniem tortu.

4. Do przygotowania ponczu potrzebujemy dokładnie obranych ze skórki cytryn. Dzięki temu unikniemy gorzkiego smaku. Kroimy je w plasterki, wkładamy do garnka z wodą, dodajemy cukier i gotujemy przez chwilę. Następnie przelewamy przez sitko i zostawiamy do ostygnięcia.

5. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny na puszystą masę.

6. Jasny biszkopt nasączamy, smarujemy dżemem wiśniowym i jasnym kremem. Nakładamy ciemny biszkopt, nasączamy, smarujemy dżemem z czarnej porzeczki i kremem z gorzką czekoladą. Kładziemy trzeci biszkopt i tylko nasączamy.

7. Tort smarujemy równomiernie kremem maślanym. Masę cukrową łączymy w wybranymi barwnikami i dekorujemy tort wg wzoru. Schładzamy w lodówce co najmniej kilka godzin.

SAM_0971

Smacznego!

Reklamy