Tagi

, , , ,

Smażone lub pieczone pierogi z warzywnym farszem. Danie to pochodzi z kuchni indyjskiej. Ze względu na dzieci przygotowałam je w piekarniku a nie na patelni, z dwoma rodzajami farszu. Podałam z dwoma wiosennymi dipami ( pikantnym i łagodnym).

danie 06a

Składniki

ciasto
2 szkl mąki
50 g miękkiego masła
1/3 łyżeczki soli
woda ( w zależności od mąki około 1/2 do 3/4 szkl)

farsz warzywny
3/4 szkl mrożonej marchewki z groszkiem
kilka różyczek kalafiora ( mrożony lub świeży)
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
imbir
mielony kminek
sól
pieprz czarny

farsz z serem
250 g sera Capreggio lub białego chudego
2 żółtka
bazylia ( ok. 1/3 łyżeczki)
kminek ( ok. 1/4 łyżeczki)
papryka słodka w proszku
sól
pieprz ziołowy

IMG_3151

1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Powinno być elastycznie i jednolite. Zostawiamy pod przykryciem.

2. Warzywa gotujemy na parze. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy miękką marchewkę z groszkiem i kalafiorem. Doprawiamy przeciśniętym czosnkiem, imbirem, solą, kminkiem oraz pieprzem. Farsz powinien mieć wyrazisty, pikantny smak.

3. Ser Capreggio rozgniatamy widelcem. Mieszamy z żółtkami, bazylią, kminkiem ( mielonym lub całym), solą, papryką i ziołowym pieprzem. Farsz powinien mieć delikatny smak.

4. Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na części. Każdą wałkujemy na okrągły placek o średnicy około 10- 15 cm. Kroimy go na pół. Jedną składamy tak, aby powstał stożek. Napełniamy farszem i zlepiamy brzegi. Pierożki powinny mieś trójkątne kształty. Tak samo robimy z resztą ciasta.

5. Samosy pieczemy około 25 minut w 200 stopniach do delikatnego zrumienienia.

6. Podajemy z dipami, najlepiej dwoma: łagodnym i pikantnym.

danie 01a

Smacznego!

 

Reklamy