Smaczna i prosta w przygotowaniu propozycja na wiosenny obiad. Młode ziemniaki i ulubiona sałatka wspaniale skomponują się z wieprzowymi roladkami.
Składniki
4 plastry polędwicy wieprzowej
4 plastry dowolnej szynki
serek topiony śmietankowy
sól
pieprz
1 łyżka posiekanego koperku
mąka do panierowania
1. Polędwicę rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Plastry posypujemy z obu stron solą i pieprzem.
2. Na każdym układamy szynkę i 1/4 serka topionego.
3. Zawijamy w roladki i obtaczamy w mące. Spinamy mięso wykałaczką i obsmażamy na oleju z każdej strony.
4. Wlewamy wodę do wysokości roladek i dusimy na małym ogniu.
5. Kiedy mięso będzie miękkie zdejmujemy pokrywkę i redukujemy sos. Powinien być gęsty.
6. Dodajemy koperek i ewentualnie doprawiamy.
Smacznego!
Co to znaczy zredukować sos? Jak się to robi?
PolubieniePolubienie
Trzeba go gotować na małym ogniu bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, aby odparował nadmiar wody. Sos wtedy zgęstnieje.
PolubieniePolubienie
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie
Tak proste, a tak obłędnie smaczne 🙂 Aż się pośliniłam 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję Kasiu 🙂 Trzymaj chusteczkę 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Idę sobie odgrzać moją zupkę, bo się teraz głodna zrobiłam 🙂
PolubieniePolubienie