Roladki wieprzowe z szynką i serkiem topionym

Smaczna i prosta w przygotowaniu propozycja na wiosenny obiad. Młode ziemniaki i ulubiona sałatka wspaniale skomponują się z wieprzowymi roladkami.

20160321_135825

Składniki

4 plastry polędwicy wieprzowej
4 plastry dowolnej szynki
serek topiony śmietankowy
sól
pieprz
1 łyżka posiekanego koperku
mąka do panierowania

20160321_135916

1. Polędwicę rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Plastry posypujemy z obu stron solą i pieprzem.

2. Na każdym układamy szynkę i 1/4 serka topionego.

3. Zawijamy w roladki i obtaczamy w mące. Spinamy mięso wykałaczką i obsmażamy na oleju z każdej strony.

4. Wlewamy wodę do wysokości roladek i dusimy na małym ogniu.

5. Kiedy mięso będzie miękkie zdejmujemy pokrywkę i redukujemy sos. Powinien być gęsty.

6. Dodajemy koperek i ewentualnie doprawiamy.

20160321_135922

Smacznego!

6 comments

Dodaj komentarz