Tagi

, , , , , , , , , , ,

Będąc w ferworze przygotowań świątecznych wpadłam w amok tworzenia nowych dań i smaków. Jak zwykle zapomniałam kupić wszystkie potrzebne składniki i musiałam improwizować z tych, które pozostały w lodówce. Sos do sałatki warstwowej to totalna wariacja kulinarna. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.

SAM_6203.JPG

Składniki

Sałatka
1 mała kapusta pekińska
1 puszka czerwonej fasoli firmy Bonduelle
1 puszka kukurydzy firmy Bonduelle
kawałek pora
1 puszka cieciorki firmy Bonduelle

Sos
1 biała rzodkiew
1 mała puszka groszku firmy Bonduelle
200 ml śmietany 36%
5- 6 łyżek majonezu
1-2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki pasty koperkowej firmy Proeco Polska
1 łyżeczka pasty pietruszkowej firmy Proeco Polska
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 mała cebula
1-2 łyżeczki koncentratu czosnkowego firmy Proeco Polska
sól himalajska
pieprz ziołowy
papryka słodka w proszku
oregano

SAM_6226.JPG

1. Przygotowania proponuję zacząć od zrobienia sosu.

2. Do kielicha blendera wlewamy śmietanę, majonez, musztardę, dodajemy groszek i pokrojoną w mniejsze kawałki rzodkiew oraz cebulę. Miksujemy.

3. Dokładamy szczypior i świeży koperek, pastę pietruszkową, koperkową i czosnkową. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i papryką w proszku. Ponownie miksujemy.

4. Składniki najlepiej  dodawać stopniowo aby uzyskać odpowiedni smak. Sos powinien być wyrazisty, lekko pikantny.

5. W dużej salaterce układamy odpowiednio warstwy.

6. Na dno dajemy połowę poszatkowanej kapusty pekińskiej, następnie czerwoną fasolę, połowę kukurydzy, ponownie kapustę, część sosu, resztę kukurydzy, pokrojony kawałek pora, cieciorkę i całość zalewamy pozostałym sosem.

7. Część warzyw możemy zostawić do dekoracji.

SAM_6210

Smacznego życzy

logo-proeco

bonduelle_61859

Advertisements