Babka Julka

Bardzo apetyczna babka z dodatkiem kaszy manny poleca się na Wielkanoc. Dzięki mące firmy Lubella jest naprawdę puszysta i delikatna.

SAM_6041

Składniki

1 jajko
50 g masła
120 g kaszy manny
120 g mąki ziemniaczanej
250 g mąki Puszystej Tortowej firmy Lubella
150 g cukru
ok. 125 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ekstrakt migdałowy

SAM_6051

1. Jajko ucieramy z cukrem i  utartym wcześniej masłem.

2. Stopniowo dosypujemy pozostałe składniki w odpowiedniej kolejności: najpierw mąkę puszystą tortową, następnie ziemniaczaną, kaszę mannę, proszek do pieczenia, mleko i ekstrakt migdałowy. Ciasto powinno być dość gęste.

3. Przekładamy je do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej pokruszonymi biszkoptami. Pieczemy około 50 minut w 200 stopniach.

4. Kiedy ostygnie wyjmujemy z formy i dowolnie dekorujemy. Ja użyłam do tego mlecznej czekolady rozpuszczonej w kilku łyżkach mleka.

SAM_6042

Smacznego życzy

firm_25808_f92798_big

5 comments

Dodaj komentarz