Tagi

, , , , ,

Delikatna orzechowa drożdżówka o lekko zielonkawym kolorze. To moja propozycja na powitanie wiosny.

SAM_5952

Składniki

80 ml mleka
160 g  masła
3 jajka
100 g cukru
450 g mąki
2 łyżeczki młodego jęczmienia w proszku
10 g drożdży
3 łyżeczki cukru waniliowego
kilka orzechów włoskich

20160318_112626

1. Wlewamy zimne mleko do pojemnika, dodajemy letnie rozpuszczone masło, jajka, cukier, cukier waniliowy. Na wierzch wsypujemy mąkę wymieszaną z młodym jęczmieniem, w jednym rogu sól a na środek pokruszone drożdże.

2. Ustawiamy automat na program słodkie wypieki ( u mnie nr 4), waga 750 g, średnio wypieczona skórka.

3. Kiedy  maszyna wymiesza składniki, dokładamy pokrojone orzechy.

4. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z formy i delikatnie usuwamy haki. Studzimy. Drożdżówkę najlepiej przechowywać w bawełnianej ściereczce, dzięki temu zachowa świeżość na dłużej.

SAM_5952

Smacznego!

 

Advertisements