Panierowane żeberka

Ekonomiczny sposób na przygotowanie dwóch dań z jednego kawałka mięsa. W tym przepisie pokażę jak zrobić pyszne, chrupiące żeberka panierowane według staropolskiej receptury. Wywar, powstały po ich gotowaniu, posłuży jako baza do zupy.

SAM_5776

Składniki

1 kg mięsnych żeberek
1 włoszczyzna
2 liście laurowe
5 ziaren czarnego pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1 cebula
sól
mąka
2 jajka
bułka tarta ( użyłam razowej )

SAM_5792

1. Do dużego garnka wlewamy wodę do 2/3 wysokości. Wrzucamy liście laurowe, pieprz i ziela angielskie.

2. Włoszczyznę oraz cebulę obieramy i wkładamy do gotującej się wody.

3. Żeberka płuczemy, oczyszczamy i dzielimy na 8 kawałków.

4. Wrzucamy do gotujących się warzyw. Nie przykrywamy garnka pokrywką i ustawiamy na średnim ogniu.

5. Żeberka gotujemy do miękkości. Gotowe wyjmujemy na talerz, usuwamy kości ( możemy z powrotem włożyć je do wywaru), zostawiamy aby przestygły.

6. Na 20 minut przed podaniem solimy mięso. Panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.

7. Obsmażamy z obu stron na oleju bądź smalcu.

SAM_5796

Smacznego!

8 comments

Dodaj komentarz