Ekonomiczny sposób na przygotowanie dwóch dań z jednego kawałka mięsa. W tym przepisie pokażę jak zrobić pyszne, chrupiące żeberka panierowane według staropolskiej receptury. Wywar, powstały po ich gotowaniu, posłuży jako baza do zupy.
Składniki
1 kg mięsnych żeberek
1 włoszczyzna
2 liście laurowe
5 ziaren czarnego pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1 cebula
sól
mąka
2 jajka
bułka tarta ( użyłam razowej )
1. Do dużego garnka wlewamy wodę do 2/3 wysokości. Wrzucamy liście laurowe, pieprz i ziela angielskie.
2. Włoszczyznę oraz cebulę obieramy i wkładamy do gotującej się wody.
3. Żeberka płuczemy, oczyszczamy i dzielimy na 8 kawałków.
4. Wrzucamy do gotujących się warzyw. Nie przykrywamy garnka pokrywką i ustawiamy na średnim ogniu.
5. Żeberka gotujemy do miękkości. Gotowe wyjmujemy na talerz, usuwamy kości ( możemy z powrotem włożyć je do wywaru), zostawiamy aby przestygły.
6. Na 20 minut przed podaniem solimy mięso. Panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
7. Obsmażamy z obu stron na oleju bądź smalcu.
Smacznego!
[…] przepis na panierowane żeberka? Na bazie wywaru pozostałego po ich gotowaniu powstała pyszna zupa. Lekki kapuśniaczek z […]
PolubieniePolubienie
panierowane żeberka, nigdy nie widziałem takiej opcji, zawsze pieczone albo w sosie, muszę spróbować, bo wygląda obłędnie *_*
PolubieniePolubienie
Serdecznie polecam, smakują trochę inaczej. Zawsze to jakaś odmiana. Ważne, żeby żeberka miały jak najmniej tłuszczu.
PolubieniePolubienie
Ja robiłam kiedyś panierowane żeberka, pychotka, a na wywarze – pomidorową 🙂 Super patent 🙂
PolubieniePolubienie
To prawda. Ja ugotowałam kapuśniak na tym wywarze 😉
PolubieniePolubienie
Mój syn by je jadł na okrągło ale takich panierowanych jeszcze nie robiła, muszę wypróbować wyglądają pysznie Gosiu 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję Asiu. Z pewnością Twojemu synowi posmakują. Mój porwał największy kawałek, żeby mu nie zabrakło 😉
PolubieniePolubienie
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie