Tagi

, , , , , ,

Pierogi ruskie to ulubione danie mojego syna. Nie miałam nastroju do lepienia więc przygotowałam zielone krokiety z farszem ziemniaczano- serowym. Wzbogaciłam je siemieniem lnianym i morwą białą.

SAM_5690

 

Składniki

ciasto na naleśniki
300 ml mleka
1 i 1/4 szkl mąki
2 jajka
szczypta soli himalajskiej
2-3 łyżeczki mielonego jęczmienia w proszku

farsz
250 g białego sera półtłustego
4-5 ziemniaków
1 łyżka siemienia lnianego
2 łyżki morwy białej firmy Eco Blik
1 mała cebula
sól
pieprz

dodatkowo
kawałek boczku

SAM_5681

1. Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na godzinę.

2. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem morwy białej. Gotowe, odcedzamy i ugniatamy tłuczkiem.

3. Kiedy ziemniaki przestygną mieszamy je z białym serem. Dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę, siemię lniane. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

4. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Smażymy cienkie naleśniki. Powinno wyjść 12-14 sztuk.

5. Na każdy nakładamy ziemniaczano- serowy farsz. Zawijamy. Krokiety układamy w żaroodpornym naczyniu.

6. Boczek kroimy w kostkę. Na patelni wytapiamy z niego tłuszcz. Razem ze skwarkami przekładamy na krokiety. Zapiekamy około 25 minut w 200 stopniach.

SAM_5676

Smacznego życzy

ECO_BLIK_logo

 

Advertisements