Kolorowy sernik na zimno z bananowym wnętrzem. Lekki, orzeźwiający, delikatny z kakaowym posmakiem.
Składniki
Fioletowa warstwa
200 g serka naturalnego
2 łyżeczki cukru pudru
5 łyżek mrożonych jagód
1 łyżeczka żelatyny
Różowa warstwa
200 g serka naturalnego
2 łyżeczki cukru pudru
6 mrożonych truskawek
1 łyżeczka żelatyny
Zielona warstwa
1 szkl zielonego soku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki żelatyny
Pomarańczowa warstwa
1,5 szkl jogurtu naturalnego
1 pomarańcza
2 łyżeczki żelatyny
1 opakowanie kakaowych herbatników
ok. 3 łyżki jogurtu naturalnego
1,5 banana
- 1. Przygotowanie sernika jest proste ale czasochłonne. Zaczynamy od wyłożenia małej keksówki folią aluminiową.
- 2. Ciastka kruszymy i mieszamy z jogurtem. Wykładamy równomiernie na dno foremki.
- 3. Rozmrożone jagody miksujemy, mieszamy z cukrem i serkiem. Żelatynę zalewamy odrobiną wody, kiedy napęcznieje, rozpuszczamy. Dodajemy do jagodowej masy. Wlewamy do keksówki. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
- 4. Przygotowujemy różową warstwę. Rozmrożone truskawki miksujemy, mieszamy z cukrem i serkiem. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Wylewamy na jagodową, zastygnięta masę. Na środku układamy banany. Wstawiamy do lodówki.
- 5. 3/4 szklanki soku gotujemy w garnku. Resztę łączymy z mąką ziemniaczaną. Wlewamy do wrzącego soku ciągle mieszając. Kiedy zgęstnieje, zostawiamy aby wystygł.
- 6. Do zimnego zielonego budyniu dodajemy rozpuszczoną żelatynę i wlewamy po obu stronach bananów. Wstawiamy do lodówki.
- 7. Pomarańcze obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy. Dodajemy jogurt i rozpuszczona żelatynę. Wlewamy ostatnią warstwę i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- 8. Zamiast całych pomarańczy, możemy użyć soku.
Smacznego!
Mój D. uwielbiam takie desery na zimno i często takie robię 🙂 I na serku naturalnym, tak jak lubię. Ciekawy patent na spód, muszę wykorzystać 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję Kasiu za miły komentarz. Jak przetestujesz mój patent daj znać. ☺
PolubieniePolubienie
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie