Tagi

, , , , , ,

Kolorowy sernik na zimno z bananowym wnętrzem. Lekki, orzeźwiający, delikatny z kakaowym posmakiem.

SAM_4976.JPG

Składniki

Fioletowa warstwa
200 g serka naturalnego
2 łyżeczki cukru pudru
5 łyżek mrożonych jagód
1 łyżeczka żelatyny

Różowa warstwa
200 g serka naturalnego
2 łyżeczki cukru pudru
6 mrożonych truskawek
1 łyżeczka żelatyny

Zielona warstwa
1 szkl zielonego soku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki żelatyny

Pomarańczowa warstwa
1,5 szkl jogurtu naturalnego
1 pomarańcza
2 łyżeczki żelatyny

1 opakowanie kakaowych herbatników
ok. 3 łyżki jogurtu naturalnego
1,5 banana

SAM_4965.JPG

 

1. Przygotowanie sernika jest proste ale czasochłonne. Zaczynamy od wyłożenia małej keksówki folią aluminiową.

2. Ciastka kruszymy i mieszamy z jogurtem. Wykładamy równomiernie na dno foremki.

3. Rozmrożone jagody miksujemy, mieszamy z cukrem i serkiem. Żelatynę zalewamy odrobiną wody, kiedy napęcznieje, rozpuszczamy. Dodajemy do jagodowej masy. Wlewamy do keksówki. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

4. Przygotowujemy różową warstwę. Rozmrożone truskawki miksujemy, mieszamy z cukrem i serkiem. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Wylewamy na jagodową, zastygnięta masę. Na środku układamy banany. Wstawiamy do lodówki.

5. 3/4 szklanki soku gotujemy w garnku. Resztę łączymy z mąką ziemniaczaną. Wlewamy do wrzącego soku ciągle mieszając. Kiedy zgęstnieje, zostawiamy aby wystygł.

6. Do zimnego zielonego budyniu dodajemy rozpuszczoną żelatynę i wlewamy po obu stronach bananów. Wstawiamy do lodówki.

7. Pomarańcze obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy. Dodajemy jogurt i rozpuszczona żelatynę. Wlewamy ostatnią warstwę i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

8. Zamiast całych pomarańczy, możemy użyć soku.

SAM_4969

 Smacznego!

Reklamy