Tagi

, , , , , , , , ,

Szybka w przygotowaniu zupa krem o lekko sezamowym posmaku. Idealnie komponuje się z zielonym naleśnikiem, który wzbogaciłam siemieniem lnianym. Co poniektórzy zamienili go jednak na grzanki.

SAM_5692.JPG

Skłaniki

Zupa
2 szkl pure z dyni (użyłam mrożonego)
1 serek topiony
ok. 200 ml wody
1 łyżeczka Gomasio
imbir mielony
papryka mielona słodka
pieprz cayenne
ewentualnie sól himalajska

Naleśniki
3/4 szkl mleka
3/4 szkl mąki
1 jajko
1 łyżeczka mielonego jęczmienia
2 łyżeczki siemienia lnianego

SAM_5709.JPG

1. Naleśniki proponuję przygotować wcześniej. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie aby uniknąć grudek. Ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę, będzie o wiele lepsze. Smażymy cienkie naleśniki.

2. Pure z dyni podgrzewamy. Dolewamy tyle wody aby konsystencja nie była za gęsta.

3. Dodajemy serek topiony, kiedy całkowicie się rozpuści, doprawiamy Gomasio. Dosypujemy mielony imbir i paprykę, pierz cayenne oraz sól himalajską. Zupa powinna być lekko pikantna ale nie za słona.

4. Naleśniki zwijamy w rulon i kroimy w cienkie paski jak makaron. Wkładamy do talerzy i zalewamy zupą dyniową. Możemy posypać sezamem.

SAM_5693

Smacznego!

Reklamy