Karnawałowe faworki w nieco innym wydaniu. Ciasto wzbogaciłam mielonym młodym jęczmieniem. Nadał mu zielonego koloru nie zmieniając za bardzo smaku. Dzieci nie zauważyły nawet różnicy i zajadały z wielkim apetytem.
Składniki
250 g mąki
20 g masła
3 żółtka
1/4 szkl śmietany
1 kieliszek spirytusu
2 łyżeczki młodego jęczmienia w proszku
1. Mąkę przesypujemy na stolnicę. Dodajemy młody jęczmień, żółtka, masło, śmietanę i spirytus. Zagniatamy ciasto.
2. Przepuszczamy je dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa.
3. Delikatnie zagniatamy ciasto i dzielimy je na trzy części.
4. Każdą wałkujemy bardzo cienko na kształt prostokąta.
5. Kroimy radełkiem na mniejsze kawałki, mniej więcej o wymiarach 6 x 2 cm.
6. Małe prostokąty zlepami dokładnie na środku aby przypominały kształtem kokardki.
7. Smażymy w oleju.
8. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
Świetny przepis, na tłusty czwartek będzie w sam raz.
PolubieniePolubienie
Bardzo dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
Świetny pomysł.dzięki za wspólne smażenie.
PolubieniePolubienie
Dziękuję również 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję Małgosiu za wspólne smażenie. 🙂
PolubieniePolubienie
Pomysłowy „przemytnik” z Ciebie Małgosiu. Dodatek błonnika w faworkach jest świetnym uzupełnieniem. 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję Danusiu 🙂 Ostatnio „przemycanie” stało się moją specjalnością 😉
PolubieniePolubienie
Gosiu ale Ty masz fajne pomysły 🙂 jednym się częstuję 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuje Asiu 🙂 Bierz ile chcesz 😉
PolubieniePolubienie
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
PolubieniePolubienie