Tagi

, , , , ,

Karnawałowe faworki w nieco innym wydaniu. Ciasto wzbogaciłam mielonym młodym jęczmieniem. Nadał mu zielonego koloru nie zmieniając za bardzo smaku. Dzieci nie zauważyły nawet różnicy i zajadały z wielkim apetytem.

SAM_5386

Składniki

250 g mąki
20 g masła
3 żółtka
1/4 szkl śmietany
1 kieliszek spirytusu
2 łyżeczki młodego jęczmienia w proszku

SAM_5377

1. Mąkę przesypujemy na stolnicę. Dodajemy młody jęczmień, żółtka, masło, śmietanę i spirytus. Zagniatamy ciasto.

2. Przepuszczamy je dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa.

3. Delikatnie zagniatamy ciasto i dzielimy je na trzy części.

4. Każdą wałkujemy bardzo cienko na kształt prostokąta.

5. Kroimy radełkiem na mniejsze kawałki, mniej więcej o wymiarach 6 x 2 cm.

6. Małe prostokąty zlepami dokładnie na środku aby przypominały kształtem kokardki.

7. Smażymy w oleju.

8. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

SAM_5376

Smacznego!

Advertisements