Barszcz biały z kapustą kiszoną

Wspomnienie a jednocześnie zmora mojego dzieciństwa. Nie dlatego, że był niesmaczny ( był pyszny) ale mama gotowała go co sobotę. W pewnym momencie zwyczajnie przejadł mi się. Czasami jednak wracam do tego smaku.

SAM_7418

Składniki

kawałek wędzonego żeberka
4 kawałki dowolnej kiełbasy
ok. 1 szkl kiszonej kapusty
4 ziela angielski
2 liście laurowe
majeranek
sól
pieprz
2 l wody
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka śmietany

SAM_7426

1. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy żeberko, liście laurowe i ziela angielskie. Jeżeli używamy kiełbasy swojskiej dodajemy ją dopiero pod koniec gotowania.

2. Kapustę kiszoną delikatnie odciskamy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do wywaru. Gotujemy do miękkości.

3. Zupę doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Zaprawiamy mąką oraz śmietaną.

4. Podajemy z ugotowanymi osobno ziemniakami.

SAM_7428

Smacznego!

5 comments