Tagi

, , , , , , ,

Pizzę można jeść dosłownie ze wszystkim. Postanowiłam przełamać tradycyjny smak konfiturą z żurawiny i dynią. Całość komponuje się na prawdę wyśmienicie.

SAM_5113

Składniki

ciasto
ok. 400 g mąki
ok. 200 ml ciepłej wody
25 g drożdży
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka przyprawy do pizzy firmy Rafex

nadzienie
1 łyżka konfitury Żurawina kresowa z gruszką firmy Eterno
1 mała puszka czerwonej fasoli gotowanej na parze firmy Bonduelle
8-10 plastrów polędwicy sopockiej
10 plastrów żółtego sera
kawałek dyni

 

SAM_5097

1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy do nich sól, oliwę, przyprawę do pizzy i stopniowo mąkę. Wyrabiamy gładkie ciasto.

2. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie zagniatamy.

3. Wałkujemy w formie prostokąta o wymiarach 25 x 40 cm. (Ja przełożyłam ciasto do blaszki.)

4. Smarujemy powierzchnię konfiturą żurawinową. Na niej układamy pokrojoną w paski dynię, plastry polędwicy oraz opłukaną fasolkę z puszki. Na wierzchu rozkładamy ser tak, aby zakrył wszystkie składniki.

5. Pizzę pieczemy w 200 stopniach około 25 minut.

6. Podajemy z ulubionymi sosami lub keczupem.

SAM_5085

Smacznego życzy

logo_eterno

bonduelle_61859

rafex

Reklamy