Tagi

, ,

To rodzaj lukru królewskiego robionego na bazie bezy. Jest bardzo sztywny i puszysty. Doskonały do ozdabiania muffinek, ciastek i tortów. Wspaniale nadaje się do tworzenia kwiatów i innych dekoracji.

SAM_4610

Składniki

ok. 500 g cukru pudru
90 g bezy
ok. 100 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soku z cytryny
barwniki

20151215_105303

1. Do misy wsypujemy cukier puder i bezy rozgniecione na proszek. Chwilę mieszamy.

2. Dodajemy sok z cytryny i 3-4 łyżki wody.

3. Podczas mieszania obserwujemy czy konsystencja jest wystarczająca. Jeśli nie, dodajemy jeszcze łyżeczkę wody. Nie możemy przesadzić z jej ilością ponieważ lukier będzie rzadki.

4. Włączamy robot na maksymalne obroty i mieszamy około 7-10 minut. Lukier musi być puszysty i sztywny. Wkładamy łyżeczkę do środka i sprawdzamy czy się nie przewróci. Jeśli tak, mieszamy jeszcze przez chwilę.

5. Gotowy lukier dzielimy na tyle części ile potrzebujemy kolorów. Do każdej dodajemy odpowiedni barwnik stopniowo, aż do uzyskania odpowiedniego koloru.

6. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy ciastka, robimy ozdoby itp.

SAM_4622

Smacznego!

Advertisements