Tagi

, , , , , , ,

Sopaipillas to tradycyjne, chilijskie racuchy przygotowywane z dyni. Postanowiłam trochę poeksperymentować i zamieniałam to warzywo na kukurydzę. Placuszki mają lekko słodkawy smak.

SAM_4539

Składniki

1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelki 212 ml
1 puszka Kukurydzy złocistej Bonduelle 425 ml
ok. 2,5 szkl mąki
1 łyżka masła
1 łyżeczka Gomasio
olej kokosowy do smażenia

SAM_4512

1. Kukurydzę dobrze płuczemy i odcedzamy. Blendujemy na gładką masę.

2. Na stolnicę przesypujemy odmierzoną ilość mąki, dodajemy pastę kukurydzianą, masło, najlepiej miękkie i Gomasio.

3. Zagniatamy ciasto, gładkie i elastyczne. Wałkujemy je na grubość 5 mm i wycinamy dowolne kształty.

4. Smażymy, najlepiej, na oleju kokosowy. Możemy podawać ze słodkimi jak i wytrawnymi dodatkami.

SAM_4533

Smacznego życzy

bonduelle_logo_facebook

Reklamy