Tagi

, , ,

Karkówka przygotowana tym sposobem to propozycja na niecodzienny obiad. Możemy również pokroić ją w cienkie plasterki i podawać do chleba.

SAM_4365

Składniki

ok. 600 g karkówki bez kości
2 marchewki
2 cebule
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki płynnego miodu
1/2 szkl bulionu warzywnego
sól
pieprz
olej do smażenia
przyprawa Bosforska firmy Rafex

SAM_4286

1. Mięso nacieramy solą i pieprzem. Zostawiamy na około 10 minut w chłodnym miejscu.

2. Do dużego garnka wlewamy olej. Na rozgrzanym obsmażamy karkówkę na rumiano, często obracając.

3. Wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem. Marchewki kroimy w plastry. Dodajemy do mięsa. Dusimy do miękkości.

4. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni.

5. Mięso smarujemy miodem wymieszanym z natką pietruszki, przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy na 6 minut, nie dłużej. Po tym czasie, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim karkówkę.

6. Cebulę kroimy w plastry lub kostkę. Podsmażamy na oleju. Sos spod pieczeni dodajemy do cebuli.

7. Całość gotujemy, doprawiamy do smaku przyprawą Bosforską, ewentualnie pieprzem i blendujemy.

SAM_4351

Smacznego życzy

rafex

Advertisements