Tagi

, , , , , ,

Tradycyjna pizza w nowej , praktycznej odsłonie. Zamiast jednej zrobiłam kilka mniejszych. Mój syn był zachwycony tym pomysłem. Szczególnie przypadł mu do gustu sos do pizzy firmy Folwark. Teraz używa go nawet do kanapek.

SAM_3893

Składniki

25 g drożdży
ok. 400 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki oleju kokosowego
2 łyżeczki młodego jęczmienia w proszku

Nadzienie
12 – 15 plastrów żółtego sera
1 mozzarella
1 ugotowane udko z kurczaka
1/2 puszki zielonego groszku
papryka czerwona
sos do pizzy firmy Folwark
ok. 1/2 puszki całych pomidorów

SAM_3891

1. Pokruszone drożdże zalewamy wodą, dodajemy cukier i kilka łyżek mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

 

2. Do miski wsypujemy około 300 g mąki. Dodajemy gotowy zaczyn, olej kokosowy, sól i jęczmień. Zagniatamy ciasto, jeżeli jest rzadkie dodajemy resztę mąki.

3. Zostawiamy na 30 minut.

4. Ciasto przekładamy na stolnicę. Ponownie zagniatamy i dzielimy na 6 lub 7 kawałków. Z pięciu robimy małe, okrągłe placuszki.

5. Każdy smarujemy sosem do pizzy. Z pozostałego ciasta robimy 5 cienkich warkoczy. Nakładamy na brzegi pizzerinek.

6. Na każdej układamy po jednym plasterku żółtego sera. Na środku po kawałku mozzarelli, pomidorów, kurczaka i papryki. Rozkładamy zielony groszek i pokrojony w paski pozostały ser żółty.

7. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach.

SAM_3896

Smacznego życzy

logo

Reklamy