Tagi

, , , , , , ,

Efektowny tort z białą czekoladą w środku a mleczną na zewnątrz. Uroku dodaje mu figa położona na środku. Moja rodzina przepada za ciastami z takim śmietanowo- czekoladowym kremem.

SAM_3115

Składnki

Biszkopt 3 szt ( tortownica 24 cm )
3x 3 jajka
3x 3/4 szkl mąki
3x 1/2 szkl cukru
3x. 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
660 ml śmietany 30%
3 białe czekolady

Nasączenie
2 cytryny
2,5 szkl wody
3 łyżki cukru

Dodatkowo
dżem z czarnej porzeczki
1 mleczna czekolada
3 łyżki mleka
figa

SAM_3121

1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, po jednym żółtku i stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut.

2. Podobnie przygotowujemy kolejne dwa biszkopty. Śmietanę gotujemy. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamane czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia.

3. Kiedy masa przestygnie garnek wstawiamy do lodówki na noc. Ubijamy przed przełożeniem tortu. Obrane i pokrojone cytryny gotujemy w podanej ilości wody z cukrem.

4. Po 10 minutach przecedzamy i studzimy. Biszkopty nasączamy, smarujemy cienko dżemem i kremem z białą czekoladą. Górny tylko nasączamy.

5. Boki toru dekorujemy nabierając odrobinę kremu na nóż bądź wypukłą część małej łyżeczki. Rozprowadzamy go od dołu do góry delikatnie dociskając.

6. Resztą kremu dekorujemy spód. Czekoladę rozpuszczamy w mleku i wylewamy na wierzch tortu tak, aby ściekała.

7. Na środku układamy pokrojoną figę.

SAM_3119

Smacznego!

Reklamy