Tagi

, , ,

Młody jęczmień to bogactwo witamin, minerałów i błonnika. Zawartość chlorofilu sprzyja odkwaszeniu organizmu a dodatkowo pomaga w leczeniu cukrzycy jak i jej zapobieganiu. Dlatego przemyciłam go synowi w takich oto paluchach. Teraz często prosi o zieloną bułeczkę.

SAM_4430

Składniki

ok. 500 g mąki pszennej
2 łyżeczki młodego jęczmienia w proszku firmy Rafex 
25 g drożdży
300 ml ciepłej wody
15 g otrąb pszennych
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
50 ml oleju
3 łyżki ziaren słonecznika

SAM_4422

1. Pokruszone drożdże zalewamy odrobiną ciepłej wody. Kiedy się rozpuszczą dodajemy cukier i około 4 łyżki mąki, (odsypujemy z tej odmierzonej). Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
2. Do miski wsypujemy mąkę, młody jęczmień, sól , otręby oraz ziarna słonecznika. Mieszamy łyżką. Dodajemy zaczyn, resztę wody i olej.
3. Zagniatamy gładkie ciasto lub wyrabiamy robotem. Ostawiamy na około 1 godzinę.
4. Kiedy podwoi swoją objętość, przekładamy je na stolnicę oprószoną mąką. Ponownie zagniatamy.
5. Delikatnie wałkujemy aby nadać mu kształt prostokąta o grubości około 2 cm. Ciasto kroimy nożem na 8 kawałków.
6. Każdy przewracamy na bok, rozciągamy i rozgniatamy palcami. Zostawiamy jeszcze na 20 minut.
7. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Każdy paluch smarujemy wodą i pieczemy około 10-15 minut.

SAM_4428

Smacznego życzy

rafex

Reklamy