Ruskie pierogi to jedno z ulubionych dać moich chłopców. Postanowiłam wzbogacić je mielonym ostropestem, ponieważ zbawiennie działa na wątrobę, zawiera silny przeciwutleniacz i wspomaga trawienie.
Składniki
Ciasto
400 g mąki pszennej
1 jajko
ok. 1 szkl gorącej wody
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
Farsz
800 g ziemniaków
350 g białego sera
1 cebula
200 g boczku
1/2 łyżeczki mielonego ostropestu firmy Olejowy Raj
sól
pieprz
1. Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy jajko, olej i sól. Stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto.
2. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, odparowujemy i mielimy przez maszynkę razem z serem białym.
3. Boczek kroimy w drobną kostkę i przekładamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy tłuszcz się wytopi dodajemy poszatkowaną cebulę. Podsmażamy do zrumienienia.
4. Zawartość patelni łączymy z ziemniakami i serem. Doprawiamy ostropestem, solą i pieprzem.
5. Ciasto dzielimy na kilka kawałków. Jeden z nich wałkujemy na grubość 1- 1,5 mm. Resztę przechowujemy w folii aby nie wyschło.
6. Szklanką lub okrągłą foremką wycinamy krążki. Pozostałe skrawki zagniatamy i przykrywamy folią.
7. Na każdy kawałek nakładamy odpowiednią ilość farszu i zlepiamy brzegi.
8. Uformowane pierogi przykrywamy ściereczką aby nie wyschły.
9. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Wkładamy po kilka aby po wypłynięciu zapełniały swobodnie powierzchnię.
10. Gotowe wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy okraszone cebulką.
Smacznego życzy
[…] https://fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com/2015/11/06/pierogi-ruskie-z-ostropestem/ […]
PolubieniePolubienie
Bardzo lubię pierogi ruskie. Są pyszne. Ciekawy pomysł na dodanie ostropestu 🙂
Pysznie 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję 🙂 Polecam wypróbować, ostropest wspomaga trawienie 🙂
PolubieniePolubienie