Tagi

, , ,

Ruskie pierogi to jedno z ulubionych dać moich chłopców. Postanowiłam wzbogacić je mielonym ostropestem, ponieważ zbawiennie działa na wątrobę, zawiera silny przeciwutleniacz i wspomaga trawienie.

SAM_3369

Składniki

Ciasto

400 g mąki pszennej

1 jajko

ok. 1 szkl gorącej wody

1 łyżka oleju

1 łyżeczka soli

Farsz

800 g ziemniaków

350 g białego sera

1 cebula

200 g boczku

1/2 łyżeczki mielonego ostropestu firmy Olejowy Raj

sól

pieprz

SAM_3360

1. Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy jajko, olej i sól. Stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto.

2. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, odparowujemy  i mielimy przez maszynkę razem z serem białym.

3. Boczek kroimy w drobną kostkę i przekładamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy tłuszcz się wytopi dodajemy poszatkowaną cebulę. Podsmażamy do zrumienienia.

4. Zawartość patelni łączymy z ziemniakami i serem. Doprawiamy ostropestem, solą i pieprzem.

5. Ciasto dzielimy na kilka kawałków. Jeden z nich wałkujemy na grubość 1- 1,5 mm. Resztę przechowujemy w folii aby nie wyschło.

6. Szklanką lub okrągłą foremką wycinamy krążki. Pozostałe skrawki zagniatamy i przykrywamy folią.

7. Na każdy kawałek nakładamy odpowiednią ilość farszu i zlepiamy brzegi.

8. Uformowane pierogi przykrywamy ściereczką aby nie wyschły.

9. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Wkładamy po kilka aby po wypłynięciu zapełniały swobodnie powierzchnię.

10. Gotowe wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy okraszone cebulką.

SAM_3368

Smacznego życzy

olejowy raj

Reklamy