Tagi

, , ,

Pyszne, mocno czekoladowe ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Pasuje zarówno do świątecznego stołu jak i popołudniowej niedzielnej kawy.

SAM_1622

Składniki

Ciasto ( 25×40 )
5 jajek
2 szkl mąki
1 szkl cukru
3 łyżki kakao
250 g miękkiej margaryny
2 płaskie łyżeczki amoniaku

Krem
2 budynie czekoladowe
1 czekolada gorzka
1 czekolada mleczna
3 żółtka
500 ml mleka
cukier waniliowy
250 g masła lub margaryny

Poncz
1/2 szkl mocnej kawy
2-3 łyżki spirytusu

Dodatkowo
1 mleczna czekolada
3 łyżki mleka
1 biała czekolada

SAM_1602

1. Miękką margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z amoniakiem i kakao. Stopniowo dosypujemy do masy. Na koniec ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z ciastem. Dzielimy je na trzy części. Każdą pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

2. W 3/4 szkl zimnego mleka rozprowadzamy budynie. Resztę gotujemy z cukrem waniliowym. Mieszankę wlewamy do wrzącego mleka. Dodajemy żółtka i pokruszone czekolady, energicznie mieszamy.

3. Gotowy budyń wylewamy na talerz i studzimy. Miękkie masło ( margarynę ) ucieramy dodając stopniowo zimny budyń. Spirytus mieszamy z kawą. Każdy blat ciasta nasączamy powstałym ponczem. Przekładamy kremem.

4. Mleczną czekoladę rozpuszczamy z mlekiem. Wykładamy na wierzch ciasta. Białą ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy. Ciasto czekoladowe przechowujemy w lodówce.

SAM_1619

Smacznego!

Advertisements