Tagi

,

Smaczne i pożywne danie. Podajemy je „do góry nogami” czyli wykładając potrawę na talerz poprzez odwrócenie garnka.

SAM_8611

Składniki

ok 500 g ziemniaków
50 g boczku (najlepiej wędzonego)
1,5 laski kiełbasy aleksandryjskiej
50 g żółtego sera
3-4 łyżki śmietany
sól
pieprz
papryka w proszku ( ostra lub słodka)
2 łyżki oleju lub oliwy

SAM_8613

1. Ziemniaki, najlepiej nie za duże, obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości 1 cm. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 8 minut od momentu wrzenia.

2. Boczek i kiełbasę kroimy w cienkie plasterki. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

3. Garnek o pojemności 2 l dokładnie natłuszczamy olejem.

4. Na dnie układamy jedną warstwę ziemniaków, posypujemy pieprzem i papryką. Potem kładziemy cienkie plasterki boczku, starty ser, kiełbasę i resztę ziemniaków. Również doprawiamy pieprzem i papryką.

5. Wierzch polewamy śmietaną.

6. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy około 1 godziny na bardzo małym ogniu.

7. Kiedy ziemniaki będą miękkie, wykładamy potrawę do góry dnem na talerz lub półmisek. Podajemy z ulubioną surówką.

SAM_8612

Smacznego!

Reklamy