Zapiekany makaron czekoladowy

Szybka zapiekanka na słodko. Makaron czekoladowy połączyłam z miodem i jajkiem, dodałam trochę śliwek i pyszną kruszonkę. 30 minut w piekarniku i deser na ciepło gotowy.

SAM_3083

Składniki

1 szkl makaronu czekoladowego
10-12 śliwek Węgierek
1 łyżka miodu
1 jajko

Kruszonka
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
50 g zimnej margaryny

Dodatkowo
tłuszcz do smarowania formy
2 łyżki pokruszonych biszkoptów

SAM_3078

1. Makaron gotujemy na półmiękko w lekko osolonej wodzie.

2. Ze śliwek usuwamy pestki.

3. Keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy pokruszonymi biszkoptami.

4. Ugotowany makaron mieszamy z miodem i jajkiem. Przekładamy do foremki.

5. Na nim układamy połówki śliwek.

6. Margarynę rozcieramy palcami z mąką i cukrem. Powstałą kruszonkę rozsypujemy równomiernie na owocach.

7. Całość zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach do zrumienienia.

SAM_3095

Smacznego!

2 comments

Dodaj odpowiedź do Joasia Anuluj pisanie odpowiedzi