Szybka zapiekanka na słodko. Makaron czekoladowy połączyłam z miodem i jajkiem, dodałam trochę śliwek i pyszną kruszonkę. 30 minut w piekarniku i deser na ciepło gotowy.
Składniki
1 szkl makaronu czekoladowego
10-12 śliwek Węgierek
1 łyżka miodu
1 jajko
Kruszonka
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
50 g zimnej margaryny
Dodatkowo
tłuszcz do smarowania formy
2 łyżki pokruszonych biszkoptów
1. Makaron gotujemy na półmiękko w lekko osolonej wodzie.
2. Ze śliwek usuwamy pestki.
3. Keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy pokruszonymi biszkoptami.
4. Ugotowany makaron mieszamy z miodem i jajkiem. Przekładamy do foremki.
5. Na nim układamy połówki śliwek.
6. Margarynę rozcieramy palcami z mąką i cukrem. Powstałą kruszonkę rozsypujemy równomiernie na owocach.
7. Całość zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach do zrumienienia.
Smacznego!
Gosiu znowu takie pyszności u ciebie 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję Asiu 🙂
PolubieniePolubienie