Tagi

, , , ,

Mój syn nie przepada za kremowymi zupami. Spróbowałam zrobić wersję w połowie kremową z klopsikami. Bardzo mu smakowała.

SAM_2927

Składniki

1 szkl pure z dyni
1 szkl mrożonej marchewki z groszkiem
600 ml bulionu warzywnego
1 liść laurowy
1 ziele angielskie
pieprz biały
papryka w proszku ( słodka i ostra )
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka majeranku
natka pietruszki
sól

Klopsiki
300 g karkówki
2 łyżki kaszki kukurydzianej
1 ząbek czosnku
1/2 małej cebuli
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
olej do smażenia

SAM_2929

1. Mięso mielimy w maszynce z cebulą i czosnkiem. Dokładnie mieszamy dodając kaszkę kukurydzianą oraz majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem.

2. Formujemy małe, zgrabne pulpeciki, które smażymy na oleju. Do garnka wlewamy bulion warzywny i gotujemy w nim marchewkę z groszkiem. Kiedy warzywa będą prawie miękkie dodajemy do nich pure z dyni i wszystkie przyprawy.

3. Na końcu dokładamy usmażone klopsiki i gotujemy jeszcze przez kilkanaście minut aż wszystkie smaki się połączą. Ewentualnie doprawiamy solą.

4. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.

SAM_2934

Smacznego!

Reklamy