Tagi

, , ,

To rodzaj smażonego ciasta lub szybkich chlebków serwowanych między innymi w Hiszpanii, Argentynie, Peru. Ja przygotowałam ich chilijską wersję z dynią. W tym kraju tradycyjnie smażyło się je w formie okrągłych placków, nakłuwanych widelcem i spożywało podczas deszczowych dni. Z racji tego, że w Chile jednak rzadko pada deszcz, ludzie z obawy przed zmoknięciem siedzieli w domach i smażyli takie właśnie placki.

SAM_2941

Składniki

1 szkl pure dyni
1 łyżka margaryny lub masła
szczypta soli
ok. 2 szkl mąki
olej do smażenia

SAM_2943

1. Do mąki dodajemy pure z dyni, masło lub margarynę oraz sól. Zagniatamy elastyczne ciasto. Powinno nie kleić się do rąk. Ilość mąki może się zwiększyć ze względu na wodę zawartą w dyni.

2. Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Wycinamy koła o średnicy 8-10 cm i nakłuwamy. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju na złoty kolor.

3. Sopaipillas podajemy z ostrymi sosami, pomidorem, majonezem itp. Możemy do ciasta dodać zioła, będą wtedy bardziej aromatyczne.

SAM_2947

Smacznego!

Reklamy