Uwielbiam dekorować torty masą cukrową. Można z niej wyczarować dosłownie wszystko. Świetnie łączy się z barwnikami i jest bardzo plastyczna. Przygotowanie jej w domowych warunkach nie jest trudne, wystarczy trzymać się ściśle przepisu.
Składniki:
ok. 800 g cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
70 ml zimnej wody
50 g glukozy w proszku
3 łyżki margaryny
olejek migdałowy ( ewentualnie )
1. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy aż napęcznieje.
2. Cukier puder powinniśmy przesiać, to ułatwi nam zagniatanie. Połowę przesypujemy na stolnicę.
3. Garnek z napęczniałą żelatyną stawiamy na ogniu. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
4. Dosypujemy glukozę a kiedy składniki połączą się dodajemy margarynę. Nie możemy dopuścić do zagotowania, dlatego zdejmujemy garnek z palnika przed całkowitym rozpuszczeniem tłuszczu.
5. Tym, którzy nie mają doświadczenia w tego typu „kulinarnych zabiegach” proponuję zrobić to w kąpieli wodnej. Naczynie z żelatyną wstawiamy do większego garnka z odrobiną wody. Tym sposobem nie przypalimy składników.
6. W kopczyku z cukru pudru robimy dość duży dołek. Powoli wlewamy gorącą mieszankę. Musimy uważać, żeby się nie poparzyć więc najpierw łyżką zagarniamy cukier do środka. Stopniowo dosypujemy resztę pudru i zagniatamy do momentu otrzymania zwartej masy. Jeżeli jest za twarda dodajemy więcej margaryny a kiedy zbyt miękka więcej cukru. Na koniec dolewamy odrobinę olejku migdałowego. Gotową przechowujemy w folii aby nie wyschła.
7. Kilka potrzebnych wskazówek: proponuję wybrać margarynę o najbledszym kolorze, masa będzie miała bardziej biały odcień.
8. Ilość cukru może się zmienić dlatego na wszelki wypadek przygotujmy go więcej.
9. Do zabarwienia masy możemy użyć barwników w żelu lub w proszku. Te drugie najlepiej rozpuścić w kilku kroplach wody.
10. Aby uzyskać odpowiedni odcień, barwnik dodajemy stopniowo.
11. Przed dekorowaniem tortu masą cukrową musimy posmarować go kremem maślanym.
12. Elementy dekoracji przyklejamy za pomocą spożywczego kleju. Możemy także kawałek masy rozpuścić w ciepłej wodzie. Czasami używam do tego zwykłego lukru lub kremu maślanego. Na płaskich powierzchniach wystarczy posmarować odpowiednie miejsce odrobiną wody.
13. Polecam używanie silikonowej stolnicy i wałka do pracy z plastyczną masą. Nie musimy wtedy podsypywać jej pudrem czy też mąką ziemniaczaną.
Miłej zabawy!
Robię taką masę cukrową.
Tyle, że do namoczonej żelatyny dodaję margarynę (1 łyżkę) i rozpuszczam na małym ogniu, mieszając. Zanim tłuszcz się rozpuści, zdejmuję z ognia, dodaję glukozę, mieszam. Dodaję aromat i połowę cukru pudru do garnka. Mieszam i stopniowo dosypuję cukru tak długo jak mogę mieszać łyżką. Potem wykładam na stolnicę i zagniatam do odpowiedniej konsystencji. 🙂
PolubieniePolubienie
Każdy ma swój sposób 🙂 Ja teraz kupuję gotową bo tak szybko nie wysycha.
PolubieniePolubienie
W którym momencie dodawać barwnik do masy ?
PolubieniePolubienie
Najpierw trzeba zagnieść wszystkie składniki aby powstała biała kula masy cukrowej. Później dzielimy ją na tyle części, ile potrzeba nam kolorów. Do każdej dodajemy wybrany barwnik .
PolubieniePolubienie
Przyznam szczerze, że nigdy nie słyszałam o zastąpieniu pudru ksylitolem w masie cukrowej. Wiem, że nie nadaję się on do drożdży i sądzę, że również w tym przypadku nie zdałby egzaminu. Tej masy nie trzeba jeść. Służy przede wszystkim do ozdabiania.
PolubieniePolubienie
W którym momencie dodać barwnik ?
PolubieniePolubienie
Witam.
Czy możliwe jest zrobienie takiej masy na ksylitolu zamiast cukru?
Pozdrawiam
PolubieniePolubienie