Tagi

,

Soczyste i złociste mięso z kurczaka z wołowym wnętrzem ma podwójne zastosowanie w mojej kuchni. Wspaniale smakuje na ciepło jako drugie danie a kiedy ocaleje chociaż jedno, kroję je w plasterki i układam na kanapkach.

SAM_1740

Składniki:

8 udek drobiowych
200 g mielonej wołowiny
przyprawa do kurczaka
przyprawa do mięsa mielonego
1 ząbek czosnku
1 jajko
2-3 łyżki smalcu
1 mała cebula
2 łyżki oleju

SAM_1743

1. Udka dokładnie myjemy, osuszamy i usuwamy kości.

2. Olej mieszamy z przyprawą do kurczaka. Mięso nacieramy tylko wewnątrz połową marynaty.

3. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na większej ilości smalcu, z racji tego, że wołowina jest dość sucha. Dodajemy do mięsa. Dokładnie mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, jajkiem oraz przyprawą do mięsa mielonego.

4. Farsz dzielimy na 8 części. W każdym udku umieszczamy po jednej. Dokładnie zaszywamy i nacieramy pozostałą marynatą do kurczaka. Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godz.

5. Udka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub owijamy folią aluminiową. Pieczemy około 35 minut w 200 stopniach. Pod koniec możemy je odkryć aby się delikatnie zrumieniły.

SAM_1760

Smacznego!

Advertisements