Tagi

, ,

Ciekawe i niezwykle efektowne ciasto. Niby zwykłe kruche ale z dodatkiem drylowanych wiśni oraz powideł śliwkowych uzyskuje niepowtarzalny smak. Oryginalny przepis nieco zmodyfikowałam.

SAM_1634

Składniki:

Ciasto ( 25×40 ):
4,5 szkl mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki amoniaku
1,5 kostki margaryny
6 żółtek
1,5 szkl cukru pudru
2 łyżeczki kakao
ok. 1 słoik powideł
32 wydrylowane wiśnie

Krem:
500 ml mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szkl cukru
200 g masła

Dodatkowo:
1 mleczna czekolada
2 łyżki mleka
okruszki biszkoptowe

SAM_1633

1. Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy margarynę startą na tarce, do tego proszek do pieczenia, amoniak oraz żółtka i cukier. Zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na 3 równe części. Do jednej dodajemy kakao, robimy 32 kulki. Do każdej wkładamy po wisience. Oba jasne ciasta wałkujemy na kształt prostokąta. Przekładamy do form 9 25×40 cm). Jedno z nich smarujemy powidłami i układamy kakaowe kulki. Oba pieczemy w 200 stopniach 15-25 minut.

2. 1 szkl mleka gotujemy z cukrem. Drugą mieszamy z obiema mąkami. Wlewamy do wrzącego mleka ciągle mieszając. Przekładamy na talerz i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

3. Miękkie masło ucieramy stopniowo dodając zimny budyń. Ciasto z kakaowymi kulkami układamy jako pierwsze, smarujemy kremem i przykrywamy drugim kruchym ciastem.

4. Na koniec rozpuszczamy czekoladę w mleku, posłuży nam jako polewa. Pokrywamy nią powierzchnię ciasta i posypujemy okruszkami biszkoptowymi.

5. Ciasto przechowujemy w lodówce.

SAM_1641

Smacznego!

Reklamy