Tagi

, , ,

Pyszna drożdżówka z dodatkiem kwaśnej czarnej porzeczki. Przepis dopasowany jest do automatu ale można ją przygotować również w tradycyjny sposób.

SAM_1595

Składniki:

70 ml mleka
160 g rozpuszczonego masła
3 jajka
100 g cukru
450 g mąki
1/2 łyżeczki soli
10 g drożdży świeżych lub 1 łyżeczka suszonych
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 szkl czarnej porzeczki

SAM_1594

1. Do przygotowania drożdżówki potrzebujemy zimnego mleka. Wlewamy je do pojemnika, dodajemy letnie rozpuszczone masło, jajka, cukier, cukier waniliowy. Na wierzch wsypujemy mąkę, w jeden róg sól a na środek pokruszone drożdże.

2. Ustawiamy automat na program słodkie wypieki ( u mnie nr 4), waga 750 g, średnio wypieczona skórka. W odpowiednim momencie, (kiedy maszyna da sygnał) dokładamy porzeczki. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z formy i delikatnie usuwamy haki. Studzimy. Drożdżówkę najlepiej przechowywać w bawełnianej ściereczce, dzięki temu zachowa świeżość na dłużej.

SAM_1601

Smacznego!

Advertisements