Tagi

,

Ziemniaki podane w formie smażonych kuleczek w panierce będą ciekawą alternatywą nawet dla frytek.

SAM_8189

Składniki:

5 dużych ziemniaków
1 jajko
ok. 2-3 łyżki mąki
bułka tarta
olej do smażenia

SAM_8180

1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w słonej wodzie. Po odcedzeniu przeciskamy przez praskę lub tłuczemy.

2. Kiedy przestygną, dodajemy jajko oraz mąkę. Jej ilość zależy od zawartości wody w ziemniakach. Ciasto musi być lepkie.

3. Mokrymi dłońmi formujemy niewielkie kulki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy w głębokim oleju około 3 minuty.

4. Przekładamy na ręcznik kuchenny aby pozbyć się tłuszczu. Ziemniaczki mają chrupiącą skórkę ale miękkie wnętrze.

SAM_8183

Smacznego!

Reklamy