Tagi

, , ,

Fantastyczne ciasteczka na dziecięce przyjęcia i nie tylko. Przygotowałam je w wersji naturalnej, bez barwników.

SAM_8676

Składniki:

100 g masła

200-250 g mąki

1 łyżka kwaśnej śmietany

1/3 łyżeczki soli

100 g cukru pudru

1 żółtko

1 łyżeczka cukru waniliowego

barwniki spożywcze lub kakao

dodatkowo jedno jajko do posmarowania ciastek

SAM_8665

1. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy żółtko, śmietanę, sól i oraz wanilię i miksujemy do połączenia składników. Następnie dosypujemy mąkę. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.

2. Musimy je podzielić na dwie nierówne części w stosunku 1/3 i 2/3. Większą część wałkujemy na papierze do pieczenia na kształt prostokąta o szerokości 15 cm. Nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godz. W tym czasie mniejsza część dzielimy na równe kawałki i łączymy je z dowolnymi kolorami barwników lub całość z kakao. Formujemy wałeczki o grubości 1/2 cm i długości 15 cm. Wstawiamy na chwilę do lodówki.

3. Po godzinie wyjmujemy prostokąt z ciasta i wycinamy równe paski o szerokości 2,3 – 3 cm. Na każdym pasku umieszczamy kolorowy (kakaowy) wałeczek i zawijamy w rulonik. Dzięki papierowi zrobimy to łatwiej i szybciej. Tak powstałe ruloniki smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10-15 minut.

4. Po ostygnięciu skrobiemy jeden koniec każdego ciastka ostrym nożem, aby wyglądały jak zatemperowane kredki.

SAM_8661

Smacznego!

Reklamy