Tagi

, , , , ,

Sernik na zimno o intensywnym jagodowym smaku. Spód ciasta zrobiłam z kaszy jaglanej.

SAM_5547

Składniki:

jaglany spód
500 ml mleka
1/2 szkl kaszy jaglanej
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru

sernik
1 kg twarogu w wiaderku
3-4 łyżki zmiksowanych mrożonych jagód
3 łyżki śmietany 18%
4-5 łyżek cukru pudru
1-2 łyżki żelatyny

galaretka
300 ml soku z jagód
1 galaretka agrestowa

SAM_5525

1. Mleko gotujemy z cukrem i wanilią. Wsypujemy wypłukaną kaszę i gotujemy ciągle mieszając. Musi się całkiem rozgotować. Wykładamy ją na spód torownicy o średnicy 21 cm. Chłodzimy w lodówce około 30 minut.

2. Ser miksujemy w cukrem. Dodajemy śmietanę i jagody. Żelatynę zalewamy wodą, kiedy napęcznieje rozpuszczamy. Dodajemy do sera. Przekładamy masę do tortownicy i wstawiamy ponownie do lodówki.

3. Sok otrzymałam z rozmrożonych jagód. Gotujemy go i rozpuszczamy z nim galaretkę. Kiedy wystygnie i zacznie tężeć wylewamy na sernik. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.

SAM_5551

Smacznego!

Reklamy