Tagi

, , ,

Świetna przekąska na ciepło. Takie kokony możemy podawać z czerwonym barszczem.

SAM_9046

Składniki:

Ciasto:
4 szkl mąki
1 żółtko
ok. 1 szkl ciepłego mleka
50 g drożdży
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1/3 kostki margaryny

Farsz:
400g pieczarek
1 ugotowana marchewka
1/2 ugotowanej pietruszki
1 cebula
sól
pieprz

Dodatkowo:
1 białko
4 -5 plastrów żółtego sera

SAM_9043

1. Drożdże łączymy z mlekiem, cukrem i częścią mąki. Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do reszty mąki, wsypujemy sól i żółtko. Zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy roztopioną letnią margarynę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.

2. Przekładamy je na stolnicę, ponownie zagniatamy i wałkujemy na kształt prostokąta. Wycinamy paski o grubości 1 cm.

3. Ciasto możemy nawijać na foremki do rurek. Ja użyłam folii aluminiowej. Musimy zrobić z niej 12 rożków. Na każdy nawijamy paski z ciasta. Pieczemy około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

4. Pieczarki, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy pieczarki i smażymy przez kilka minut. Zostawiamy aż przestygną. Potem dodajemy marchewkę, pietruszkę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.

5. Przygotowanym farszem nadziewamy rożki. Układamy je na blaszce. Białko łączymy z pokrojonym w kostkę żółtym serem. Taką mieszankę nakładamy na wierzch każdego „kokona”. Zapiekamy całość przez około 10 minut w 160 stopniach. Podajemy na ciepło.

SAM_9047

Smacznego!

Advertisements