Tagi

, , , , ,

Wspaniały pomysł dla miłośników kawy. Smak pomarańczy dodaje rześkości i przełamuje smak. To kolejna propozycja na słodki prezent.

SAM_5965

Składniki:

Biszkopt waniliowy
5 jajek
3/4 szkl cukru
1 i 1/3 szkl mąki
1 cukier waniliowy
1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Biszkopt kawowy
8 jajek
1 i 1/3 szkl cukru
2 szkl mąki
1-2 łyżek kawy rozpuszczalnej (w proszku)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem kawowy
500 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
1 śmietan fix

Krem śmietankowy
330 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1 śmietan fix

Nasączenie
1 cytryna
ok 1,5 szkl wody
2 łyżki cukru

Dodatkowo
1 krem śmietankowy w proszku
200 ml mleka
barwniki
ok 1 pomarańcza
powidła z moreli
groszki cukrowe
świeże fiołki

SAM_5969

1. Białka ubijamy na sztywno z solą. Stopniowo dodajemy cukier, wanilię i po jednym żółtku. Na koniec, stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem i mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

2. Analogicznie przygotowujemy biszkopt kawowy. Do niego najlepiej użyć kawy w proszku, nie w granulkach. Dosypujemy ją zaraz po żółtkach. Pieczemy około 1 godz w 180 stopniach. Z obu biszkoptów wycinamy kształt wazonu. Kawowy kroimy na dwa blaty.

3. Cytrynę obieramy , kroimy w plastry zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy. Przelewamy przez sito, zostawiamy do ostygnięcia.

4. Krem kawowy najlepiej częściowo przygotować dzień wcześniej. Śmietanę gotujemy, kiedy zacznie wrzeć,dosypujemy cukier oraz kawę i mieszamy. Oczywiście zdejmując wcześniej z palnika. Na koniec dodajemy startą na tarce lub pokrojoną czekoladę. Mieszamy aż się rozpuści. Kiedy całość ostygnie, wstawiamy do lodówki na noc.

5. Jeden blat kawowego biszkoptu nasączamy i smarujemy powidłami. Wyciągamy z lodówki przygotowaną wcześniej śmietanę z kawą i czekoladą, dodajemy śmietan fix i ubijamy. Musimy uważać, żeby się nie zważyła. Połowę smarujemy na powidłach.

6. Układamy biszkopt waniliowy, również nasączamy i smarujemy resztą kawowego kremu. Pomarańcze obieramy, kroimy w plastry i układamy na wierzchu. Przykrywamy trzecim biszkoptem. Nasączamy.

7. Ubijamy pozostałą śmietanę z cukrem i fixem. Dokładnie pokrywamy cały tort. Do dekoracji użyłam kremu w proszku. Wsypujemy go do zimnego mleka i ubijamy na sztywno. Łączymy z wybranymi barwnikami. Dekoratorem „rysujemy” wzorki. Nakładamy w wybrane miejsca cukrowe groszki. Łodygi fiołków owijamy folią aluminiową i wbijamy w tort. Wkładamy do lodówki na co najmniej noc, żeby dobrze stężał.

SAM_5973

Smacznego!

Advertisements