Tagi

, ,

Vermicelli to makaron, który powstaje z pszenicy durum. Z niej również robiona jest bardzo zdrowa kasza bulgur. Udało mi się kupić oba te składniki w duecie. Dodałam do nich trochę warzyw i powstała pyszna, dietetyczna sałatka.

SAM_0301

Składniki:

1/2 szkl kaszy bulgur z vermicelli
2 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli himalajskiej różowej
3 ogórki kiszone
4 łyżki czerwonej fasoli z puszki
4 łyżki białej fasoli z puszki
1/3 szkl kukurydzy z puszki
2 łyżki posiekanego drobnego szczypiorku
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
kolorowy pieprz

SAM_0302

1. Do wrzącej i osolonej wody dodajemy bulgur z vermicelli i gotujemy 15 minut. Kasza powinna wchłonąć większą część płynu ale i tak musimy ją odcedzić. Zostawiamy aby ostygła.

2. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Dodajemy do nich oba rodzaje fasoli, kukurydzę, szczypiorek oraz natkę pietruszki. Na koniec łączymy wszystkie składniki z zimną kaszą bulgur z vermicelli. Doprawiamy całość kolorowym pierzem.

SAM_0303

Smacznego!

Reklamy