Tagi

, , , , , , , , ,

Propozycja na kolejny słodki prezent. Tort w kształcie serca.

SAM_5802

Składniki:

Biszkopt waniliowy:

3 jajka 120 g mąki

1/2 szkl cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cukru waniliowego

Biszkopt zebra:

3 jajka

120 g mąki

1/2 szkl cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

Krem budyniowy:

2 budynie śmietankowe

500 ml mleka

250 g masła

1 czubata łyżka kakao

2-3 łyżki cukru

Krem śmietanowy:

1 opakowanie Śnieżki

200 ml mleka

1 śmietan fix

Masa maślana:

1 kostka masła lub margaryny

3 łyżki cukru pudru

sok z cytryny

Nasączenie:

1 cytryna

2 łyżki cukru

250 ml wody

Dodatkowo:

masa cukrowa

barwniki

powidła z moreli

dżem wiśniowy

SAM_5805

1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i wanilię oraz stopniowo po jednym żółtku. Na koniec dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Wlewamy ciasto do formy w kształcie serca. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

2. Analogicznie przygotowujemy ciastko na biszkopt zebra. Dzielimy je na pół i do jednej części dodajemy kakao. Wlewamy do formy na przemian, po łyżce jasnego i ciemnego ciasta. Pieczemy.

3. Oba biszkopty kroimy na dwie części.

4. Cytrynę obieramy, kroimy w plastry, zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy. Przelewamy przez sitko.

5. Budynie gotujemy na mleku z cukrem. Kiedy wystygnie, ucieramy go z miękkim masłem. Do połowy dodajemy kakao. Śnieżkę ubijamy na sztywno z mlekiem i śmietan fixem.

6. Na desce układamy waniliowy biszkopt, nasączamy, smarujemy dżemem i nakładamy jasną masę budyniową. Przykrywamy biszkoptem zebrą, nasączamy, smarujemy dżemem i kakaową masą. Nakładamy drugi biszkopt zebrę, nasączamy, smarujemy powidłami i bitą śmietaną. Nakładamy ostatni jasny biszkopt i nasączamy.

7. Miękkie masło lub margarynę ucieramy z pudrem i sokiem z cytryny. Dokładnie smarujemy tort.

8. Wkładamy do lodówki na godzinę. Masę cukrowa łączymy z wybranymi składnikami i dekorujemy.

Smacznego!

Advertisements