Tagi

, , , ,

Pyszny serowy torcik z trzema rodzajami czekolady. Ciasto przystrojone kwiatami możemy podarować jako prezent na Dzień Mamy.

SAM_7774

Składniki:

1 opakowanie biszkoptów
1 kg sera w wiaderku
380 g jogurtu naturalnego greckiego
1 gorzka czekolada
1 mleczka czekolada
1 biała czekolada
2 łyżki rozpuszczalnego kakao
330 g gęstej śmietany 18%
2 łyżeczko cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżki żelatyny
100 ml zimnej wody
2,5 opakowania rurek waflowych (po 100g)
żywe kwiaty do dekoracji

SAM_7769

1. Do przygotowania ciasta potrzebujemy tortownicy o średnicy 21 cm. Na dnie układamy połowę opakowania biszkoptów.

2. Ser miksujemy z jogurtem i dzielimy na 3 równe części. Każdą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do jednej części dodajemy gorzką, do drugiej mleczną i rozpuszczalne kakao a do ostatniej białą czekoladę. Wylewamy na biszkopty po 2 łyżki na przemian. Robimy to w miarę szybko, ponieważ masy szybko gęstnieją. Co jakiś czas potrząsamy tortownicą aby równo się ułożyły.

3. Dookoła wbijamy rurki, jedna obok drugiej. Na wierzchu układamy resztę biszkoptów.

4. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i waniliowym. Żelatynę zalewamy wodą, kiedy napęcznieje podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Łączymy ze śmietaną i wylewamy na ciasto.

5. Pozostałą mleczną czekoladą dekorujemy rurki i wierzch. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ozdabiamy kwiatami.

SAM_7767

Smacznego!

Advertisements