Tagi

, ,

Kotlety mielone podane w nietypowej formie z pewnością urozmaicą zwykły obiad a przede wszystkim ucieszą dzieci. Mój niejadek z zaciekawieniem zaglądał do kuchni a potem zajadał ze smakiem.

SAM_6428

Składniki:

ok. 300g mięsa mielonego
kawałek czerwonej papryki
1/2 małej cebulki
1 ząbek czosnku
sól
pieprz ziołowy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
jajko
5 rożków do lodów
4-5 kromek chrupkiego pieczywa

SAM_6450

1. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mielonego mięsa. Dokładnie mieszamy. Łączymy z przeciśniętym ząbkiem czosnku, natką pietruszki i doprawiamy solą oraz pieprzem ziołowym.

2. Do jednej miski wbijamy jajko, dokładnie je mieszamy. Chrupkie pieczywo wałkujemy na drobno. Przesypujemy do drugiej miski. Rożki do lodów napełniamy dokładnie farszem. Każdy obtaczamy w rozkłóconym jajku i panierce z chrupkiego pieczywa. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, stopniowo obracając.

3. Kiedy każdy rożek będzie wysmażony dookoła, ustawiamy je pionowo na patelni. Tak przyrządzone „ciepłe lody” możemy podawać z sałatą i młodymi ziemniakami.

Smacznego!

Reklamy