Tagi

, , , ,

Prosty i smaczny torcik, który pamiętam z dzieciństwa. Truskawkowy krem wnika zarówno w wafle jak i biszkopt nadając im wyjątkowego smaku.

SAM_7058

Składniki:

biszkopt:
3 jajka
3/4 szkl mąki
3/4 szkl cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:
200 g miękkiego masła
300 g truskawek
3 łyżeczki cukru pudru

dodatkowo:
2 wafle andruty

SAM_7069

1. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Dosypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec stopniowo wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy ciasto do tortownicy (średnica 23cm) i pieczemy około 20 minut w 160 stopniach (góra, dół + termoobieg). Gotowy biszkopt wyjmujemy z tortownicy i studzimy.

2. Z wafli wycinamy dwa koła o takiej samej średnicy jak biszkopt.

3. Truskawki miksujemy blenderem, (3 zostawiamy do dekoracji). Miękkie masło ucieramy z pudrem. Stopniowo dodajemy mus z truskawek. Na koniec podgrzewamy masę tylko do rozpuszczenia masła.

4. Pierwszy wafel smarujemy częścią ciepłej masy, nakładamy biszkopt, resztę kremu a na wierzchu drugi wafel. Na środku kładziemy odrobinę kremu a na nim truskawki. Wkładamy do lodówki na noc.

SAM_7037

Smacznego!

Reklamy