Tagi

, ,

Pyszna, zdrowa i pożywna.

SAM_8166

Składniki:

wywar:
2 udka
1 duża marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1 mała cebulka
sól
pieprz
2,5 l wody
liść laurowy
ziele angielskie

jajka faszerowane:
4 jajka
2 plastry polędwicy lub szynki
1 łyżka śmietany
sól

dodatkowo:
około 1/2 opakowania mrożonego szpinaku
2 łyżki masła
ząbek czosnku
2-3 łyżki śmietany
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
sól

SAM_8165

1. Z podanych składników na wywar przygotowujemy standardowy rosół. Kiedy będzie już gotowy przecedzamy.

2. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mrożony szpinak. Kiedy będzie już miękki, dodajemy przeciśnięty czosnek. Doprawiamy solą. Podsmażamy. aż wyparuje nadmiar wody.

3. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy na równe połówki. Wyjmujemy żółtka. Dodajemy do nich pokrojoną w drobną kostkę wędlinę i śmietanę. Dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą. Tak przygotowanym farszem nadziewamy białka.

4. Gotowy szpinak łączymy z wywarem. Gotujemy przez chwilę. Śmietanę mieszamy z mąka ziemniaczaną i zaprawiamy zupę. Możemy doprawić pieprzem i solą.

5. Tak przygotowana szpinakową wlewamy do talerzy i wkładamy po dwie połówki faszerowanych jajek.

SAM_8161

Smacznego!

Reklamy