Tagi

, , , ,

Szczerze przyznaję, że obawiałam się połączenia suszonych śliwek z kiszoną kapustą i grzybami. Jednak ich smak nie jest aż tak wyczuwalny. Pierogi z takim farszem są rewelacyjnie.

SAM_9062

Składniki:

ciasto:
4 szklanki mąki
2 żółtka
2 łyżki oleju
2 płaskie łyżeczki soli
ok. 1,5 szkl gorącej wody

farsz:
1 kg kiszonej kapusty
2 szklanki suszonych grzybów
1/2 szklanki suszonych śliwek
1 duża cebula
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

SAM_9063

1. Pracę zaczynamy od przygotowania farszu. Grzyby i śliwki moczymy w wodzie, w osobnych naczyniach, najlepiej przez całą noc. Gotujemy, aż będą miękkie. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku. Również gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Wszystkie składniki mielimy. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażamy. Dodajemy do farszu. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

2. Odpowiednią ilość mąki odmierzamy na stolnicy. Robimy po środku dołek, dodajemy sól. Małym strumieniem wlewamy wodę zagarniając mąkę łyżką. Kiedy ciasto trochę przestygnie dodajemy żółtka oraz olej. Zagniatamy. Zostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Powinno być miękkie i plastyczne.

3. Z ciasta odcinamy kawałek, wałkujemy dość cienko. Szklanką wycinamy koła, nakładamy po łyżeczce farszu i sklejamy. Z tych samych składników można również przygotować uszka.

4. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy okraszone smażoną cebulką.

5. Na koniec jeszcze kilka porad: farsz musimy dobrze doprawić, szczególnie pieprzem i gałką. Z podanej ilości składników powinno wyjść około 70 pierogów lub 140 uszek. Ilość wody zleży od rodzaju mąki. Ilość śliwek w farszu powinna wynosić 1/4 ilości suszonych grzybów.

SAM_9066                                                                                    Smacznego!
Advertisements