Tagi

, ,

Pożywna zupa w sam raz na chłodniejsze dni. Podsmażane wcześniej mięso nadaje jej aromatycznego smaku a przyprawy wyrazistości.

SAM_7487

Składniki:

300 g mięsa gulaszowego
1l wody
1 kostka wołowa
1 zielona papryka
4 pieczarki
1 puszka czerwonej fasoli
1 marchewka
1 mała pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1 mała cebula
4 duże ziemniaki
natka pietruszki
1 puszka pomidorów krojonych
sól
pieprz
liść laurowy
2 ziela angielskie
papryka słodka i ostra w proszku
1 łyżka mąki

SAM_7475

1. Mięso gulaszowe podsmażamy w garnku. Zalewamy wodą. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy kostkę, ziele angielskie oraz liść laurowy.

2. Paprykę, pieczarki, marchewkę, pietruszkę, pora, selera oraz cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru. Kiedy warzywa będą półmiękkie dodajemy pokrojone w kostkę i opłukane ziemniaki oraz pomidory w puszki.

3. Pod koniec gotowania dokładamy fasolę. Doprawiamy całość paprykami w proszku, pieprzem i solą. Zaprawiamy zupę mąką wymieszaną w 1/4 szkl zimnej wody. Na koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki.

SAM_7481

Smacznego!

Reklamy