Tagi

, , ,

Ta zupa była dla mnie ogromnym zaskoczeniem. Nigdy nie dodawałam kapusty do krupniku. Sądziłam, że zepsuje cały smak. Wbrew pozorom to warzywo bardzo dobrze komponuje się z całą resztą. Polecam serdecznie takie połączenie.

SAM_6882

Składniki:

2 skrzydełka z kurczaka
1,5 l wody
1 marchewka
1 mała pietruszka
kawałek pora
kawałek selera
4-5 dużych ziemniaków
100 g drobnej kaszy jęczmiennej
1 duży liść białej kapusty
2 kostki rosołowe
2 ziela angielskie
pieprz
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 łyżka posiekanego kopru (niekoniecznie)

SAM_6877

1. Skrzydełka myjemy, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Powstałe szumowiny usuwamy łyżką cedzakową. Po zagotowaniu wywaru dodajemy kostki rosołowe oraz ziela angielskie.

2. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Dodajemy je do wywaru oprócz ziemniaków. Gotujemy pod przykryciem.

3. Kaszę wsypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą. Dodajemy do zupy. Kiedy się zagotuje dodajemy opłukane ziemniaki. doprawiamy pieprzem.

4. Na koniec wsypujemy poszatkowaną natkę i opcjonalnie koper.

SAM_6880

Smacznego!

Reklamy