Tagi

, , , , , ,

Torcik przygotowałam na wzór słynnego ciasta „łabędzi puch”.

SAM_7220

Składniki

Biszkopt jasny
5 jajek
3/4 szkl mąki pszennej
3/4 szkl cukru
1/4 szkl mąki ziemniaczanej

Biszkopt kawowo-czekoladowy
3 jajka
1 budyń czekoladowy
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
2 czubate łyżki mąki pszennej
1/2 szkl cukru

Krem
2 bułki (np. kajzerki)
1/2 szkl mleka
1 cukier waniliowy
3/4 szkl cukru
200 g masła

nasączenie:
1 mała cytryna
2 łyżeczki cukru
1 szkl wody

dodatkowo:
ryż dmuchany lub preparowany
4 delicje
8 paluszków
masa cukrowa
wafel andrut
kilka miśków żelek
dżem truskawkowy

SAM_7224

1. Biszkopt jasny: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz stopniowo żółtka. Na koniec dosypujemy przesiane obie mąki. Pieczemy w tortownicy (23 cm) około 40 minut w 170 stopniach.

2. Biszkopt czekoladowo-kawowy: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i stopniowo żółtka, na koniec dosypujemy budyń z mąka i kawą. Pieczemy w okrągłej tortownicy (23 cm) około 25 minut w 170 stopniach.

3. Z obu biszkoptów odkrawamy brzegi tak, aby powstał kwadrat. Jasny dzielimy na pół. Z pozostałych kawałków robimy dach.

4. Krem: bułki namaczamy w mleku, kiedy nasiąkną dodajemy oba cukry i gotujemy do powstania papki, ciągle mieszając. Zostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy, stopniowo dodając zimną masę z bułek.

5. Nasączenie: cytrynę obieramy ze skórki, kroimy w plasterki i zalewamy wodą. Dodajemy cukier i gotujemy kilka minut. Zostawiamy do ostygnięcia po czym przelewamy przez sito.

6. Każdy biszkopt nasączamy, smarujemy dżemem i kładziemy kremem. Resztą kremu smarujemy cały tort. Z masy cukrowej robimy okna, drzwi i dach. Ryżem dmuchanym wykańczamy ściany domku. Z delicji, paluszków oraz wafla robimy rusztowanie. Układamy miśki.

                                                                                   Smacznego!

Advertisements