Tagi

, , , ,

Zapiekanka, której podstawowym składnikiem jest ryż. Trochę pieczarek, wołowiny a na wierzchu marchewka idealnie ze sobą współgrają, tworząc pyszne danie.

SAM_7352

Składniki

1 szkl ryżu

400 g pieczarek

4 marchewki

250 g mielonej wołowiny

2,5 szkl wody

sól

pieprz

1 kostka rosołowa

szczypta tymianku

szczypta ziół prowansalskich

1/3 łyżeczki papryki słodkiej w proszku

1/3 łyżeczki papryki ostrej w proszku

olej do smażenia

SAM_7350

1. Ryż gotujemy w podanej ilości wody dodając kostkę rosołową. Pieczarki obieramy, kroimy w kawałki i dusimy na odrobinie oleju.

2. Wołowinę doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego i podsmażamy. Marchewki obieramy i gotujemy na miękko w osolonej wodzie.

3. Ugotowany ryż mieszamy z ostrą i słodką papryką, możemy doprawić solą i pieprzem. Połowę wkładamy do tortownicy o średnicy 21 cm.

4. Na nim układamy poduszone pieczarki i mięso. Posypujemy odrobiną ziół prowansalskich. Wykładamy resztę ryżu.

5. Ugotowane marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Układamy równomiernie na wierzchu zapiekanki. Posypujemy odrobiną tymianku i zapiekamy około 20 minut pod przykryciem w 180 stopniach.

SAM_7345

Smacznego!

Reklamy