Tagi

Jak łatwo napowietrzyć ciasto?

WP_20150212_028

Faworki to tradycyjny polski przysmak.

W wielu domach przygotowuje się je znacznie częściej niż raz w roku. Są trochę pracochłonne i czasami wychodzą zbyt twarde.

Idealne ciasto powinno być sprężyste i dobrze napowietrzone. Dzięki temu faworki będą niezwykle kruche. W staropolskich książkach kucharskich czytamy: „Wyrobić ciasto jak na pierogi, wybijać jakiś czas wałkiem, tak by tworzyły się na jego powierzchni pęcherzyki.” Wynika z tego, że przygotowanie faworków jest bardzo głośnym zajęciem.

Chciałam podzielić się z Wami dwoma sposobami na idealnie napowietrzone ciasto. Oba są banalnie proste.

1. Zagniecione ciasto wystarczy przepuścić DWA RAZY przez maszynkę do mielenia mięsa. Dzięki temu będzie gładkie i lśniące a pęcherzyki pojawią się natychmiast.

SAM_9830

2. To sposób dla posiadaczy automatu do pieczenia chleba. W formie umieszczamy wszystkie składniki i ustawiamy program do zagniatania ciasta. Automat zrobi to dokładnie i szybko.

Polecam!

Advertisements