Tagi

,

Delikatne naleśniki z mięsnym nadzieniem w kukurydzianej panierce. Podane z czerwonym barszczem tworzą, pożywne i pyszne danie.

SAM_9269

Składniki:

szkl mleka
ok. 6 łyżek mąki
1 jajko
1 łyżeczka masła
6 kawałków mrożonego szpinaku
szczypta soli

farsz:
800 g ugotowanego i zmielonego mięsa (wieprzowo-drobiowego)
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
1 łyżeczka smalcu
sól
pieprz

panierka:
1 jajko
2-3 łyżki mleka
ok 1,5 szkl płatków kukurydzianych
sól

SAM_9252

1. W małym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak. Podsmażamy do całkowitego rozmrożenia. Zostawiamy do ostygnięcia. W misce mieszamy mleko z jajkiem i mąką. Dodajemy szpinak oraz sól. Smażymy cienkie naleśniki. Ich ilość zależy od wielkości patelni.

2. Mięso na farsz doprawiamy solą oraz pieprzem. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na smalcu. dodajemy do farszu. Całość dokładnie mieszamy. Na każdy naleśnik nakładamy dużą ilość. Zwijamy w rulonik.

3. Jajko rozbijamy z mlekiem. Płatki kukurydziane zgniatamy wałkiem jak najdrobniej. Dodajemy do nich sól. Każdy rulonik maczamy w jajku a potem obtaczamy w panierce. Obsmażamy na patelni. Podajemy z czerwonym, czystym barszczem.

SAM_9262

Smacznego!

Reklamy