Tagi

, , , ,

Naleśniki nie muszą być nudne i wyłącznie smażone. Pieczone w piekarniku z foremkach na muffiny zyskują całkiem nowy smak.

SAM_4180

Składniki:

ciasto:
1 szkl mąki
1 szkl mleka
6 jajek
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1/4 szkl stopionego masła

sos:
1/2 szkl mrożonych jagód
1-2 łyżeczki cukru
1 łyżka śmietany

SAM_4182

1. Do przygotowania mini naleśniczków użyłam silikonowych foremek na muffiny. Ciasto będzie puszyste i lekkie jeśli przygotujemy je w odpowiednio. Białka musimy oddzielić od żółtek. Dodajemy do nich sól i ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach. Wsypujemy cukier waniliowy. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku i zmniejszamy obroty. Wlewamy mleko i wsypujemy mąkę. Ciasto będzie rzadkie i takie ma być. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny. Odstawiamy na kilka minut.

2. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Układamy foremki na blaszce i nalewamy do nich ciasto tak 4/5 objętości. Pieczemy ok 15 minut, do zrumienienia. Naleśniki trochę urosną. Po wyjęciu ich z piekarniki ciasto opadnie.

3. Miksujemy blenderem jagody, cukier oraz śmietanę. Z tak przygotowanym sosem podajemy mini naleśniki.

SAM_4184

Smacznego!

Advertisements